Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από το διαζύγιο


Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από το διαζύγιο

Πώς τα παιδιά επηρεάζονται από το διαζύγιο, είναι ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για τα παιδιά σας, και φυσικά για εσάς. 


Δυστυχώς, οι ειδικοί μερικές φορές μπερδεύονται, σχετικά με το πώς το διαζύγιο επηρεάζει τα παιδιά, και μπορεί να δώσουν στους γονείς αντικρουόμενες συμβουλές. Θα επικεντρωθούμε κυρίως σε ότι οι γονείς μπορούν να κάνουν για να προωθήσουν στα παιδιά τους την ευημερία αντιμέτωποι με το διαζύγιο και τις ενίοτε δραματικές αλλαγές που εισάγει στη ζωή των παιδιών .

Για τους ενδιαφερόμενους γονείς, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι μπορείτε να κάνετε πολλά για την προώθηση της προσαρμοστικότητας των παιδιών σας. Στην πραγματικότητα, το πώς ο ένας γονέας των παιδιών θα συνεργαστεί με τον άλλο γονέα, βασικά πρόκειται να καθορίσει αν τα παιδιά σας είναι ανθεκτικά.

Λοιπόν, πώς τα παιδιά επηρεάζονται από το διαζύγιο ; 

Η απάντηση δεν είναι απλή και είναι ένας λόγος για μεγάλη σύγχυση.


Πρώτα απ 'όλα, το διαζύγιο είναι σχεδόν πάντα αγχωτικό για τα παιδιά. 
Τα περισσότερα παιδιά δεν θέλουν τους γονείς τους να χωρίσουν (εκτός και αν ο γάμος ήταν γεμάτος από έντονες συγκρούσεις και θυμό ή άλλες δύστυχες πηγές που δεν είναι κατάλληλες για τα παιδιά). Το διαζύγιο μπορεί επίσης να εντείνει τις σχέσεις γονέα-παιδιού, να οδηγήσει σε απώλεια επαφής με τον ένα γονέα, να δημιουργήσει οικονομικές δυσκολίες, και να αυξηθεί η σύγκρουση μεταξύ των γονέων (συμπεριλαμβανομένων των νομικών συγκρούσεων). 
Για όλους αυτούς τους λόγους, τα περισσότερα παιδιά περνούν σκληρό χρόνο κατά τη διάρκεια της μετάβασης του διαζυγίου. Πόσο καιρό διαρκεί αυτή η μετάβαση, εξαρτάται από το πόσο ήρεμος/η ή το πόσο χαοτικός/η είσαστε εσείς και ο/η πρώην σας να το κάνει. Οι γονείς που εργάζονται καλά στην διαχείριση των εντάσεων του διαζυγίου για τα παιδιά, συχνά μένουν έκπληκτοι από το πόσο γρήγορα τα παιδιά τους προσαρμόζονται.

Δεύτερον, το διαζύγιο αυξάνει σαφώς τον κίνδυνο ότι τα παιδιά θα υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς. 
Τα προβληματισμένα παιδιά είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα με το θυμό, ανυπακοή, και να κάνουν παραβιάσεις κανόνων. Η σχολική τους επίδοση μπορεί επίσης να είναι άσχημη. Άλλα παιδιά θλίβονται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Μπορούν να έχουν κατάθλιψη, άγχος ή να γίνουν ίσως υπερβολικά υπεύθυνα παιδιά που καταλήγουν να μη νοιάζονται για τους γονείς τους, όπως εκείνοι δεν νοιάζονται για αυτά.

Τρίτον - και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών των οποίων οι γονείς είναι χωρισμένοι δεν αναπτύσσουν τέτοιου είδους σοβαρές διαταραχές της συμπεριφοράς ή συναισθηματικά προβλήματα. 
Τα περισσότερα παιδιά από διαζευγμένες οικογένειες είναι ανθεκτικά, ιδιαίτερα όταν οι γονείς τους κάνουν μια αρκετά καλή δουλειά της διαχείρισης του στρες του διαζυγίου. Αυτά τα παιδιά - τα περισσότερα παιδιά από διαζευγμένες οικογένειες - αισθάνονται και λειτουργούν λίγο πολύ σαν τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι παντρεμένοι. Δεν είναι "τα παιδιά του διαζυγίου". Είναι αυτό που θέλουμε όλοι να είναι τα παιδιά : μόνο παιδιά.

Τέταρτον - και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό, πολλά παιδιά εξακολουθούν να αναφέρουν οδυνηρές αναμνήσεις και τις τρέχουσες ανησυχίες τους για το διαζύγιο, τις σχέσεις τους με τους γονείς τους, και τη σχέση του ενός γονέα με τον άλλο. 

Σε μια έρευνα, μελετήθηκε ο αναφερόμενος πόνος από 99 φοιτητές, των οποίων οι γονείς είχαν χωρίσει τουλάχιστον 3 χρόνια νωρίτερα. Παρακάτω είναι μία γραφική παράσταση του ποσοστού που ανέφεραν επώδυνα συναισθήματα. 

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από το διαζύγιο


Λάβετε υπόψη, όπως θα δούμε αυτές τις δραματικές διαπιστώσεις, ότι ο πόνος δεν είναι παθολογία. Η θλίψη δεν είναι μια ψυχική διαταραχή. Ακόμα κι αν πολλοί από αυτούς τους νέους που εκφράζονται για το διαζύγιο των γονιών τους, αυτοί ήταν ανθεκτικοί, και με καλή λειτουργία φοιτητές.

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε πλήρως τα παιδιά μας από τον πόνο του διαζυγίου, και ίσως δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στα συναισθήματά τους. Τα παιδιά πρέπει να τα επιτρέψουμε να θρηνήσουν. 


Από το βιβλίο "The Truth About Children and Divorce" του Robert Emery

Robert Emery
Robert Emery, Ph.D. is Professor of Psychology and Director of the Center for Children, Families, and the Law at the University of Virginia. He also is an associate faculty member in the Institute of Law, Psychiatry, and Public Policy, and was Director of Clinical Training from 1993-2002. He received his B.A. from Brown University in 1974 and his Ph.D. from the State University of New York at Stony Brook in 1982. He has served or is serving on the editorial board of eleven professional journals, and he has been a member of the Social Sciences and Population grant review study section of the National Institutes of Health.

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS