Το ζητημα της διατροφης. Ποιος κερδιζει και ποιος χανει


TO ZHTHMA THΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


διατροφη παιδιού


Τι σημαίνει; Πως την υπολογίζουν τα δικαστήρια; Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;



Σωτηρία Κ. Μητσοπούλου *, δικηγόρος

Σύμφωνα με τoν Α.Κ. 1493 το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του δικαιούχου δηλαδή του παιδιού, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του (ανάλογη διατροφή). Η διατροφή περιλαμβάνει όλα όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση του δικαιούχου και επί πλέον τα έξοδα για την ανατροφή, καθώς και την επαγγελματική και την εν γένει εκπαίδευσή του.

Συγκεκριμένα με την διατροφή καλύπτονται η τροφή, η κατοικία, η θέρμανση, ύδρευση και φωτισμός, η ένδυση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ψυχαγωγία, η παρακολούθηση κοινωνικών εκδηλώσεων, ο παραθερισμός. Επίσης καλύπτονται ανάγκες μόρφωσης και εκπαίδευσης που δυνητικά εκτείνονται έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την απόκτηση μεταπτυχιακού ή και διδακτορικού διπλώματος εφόσον ο δικαιούχος διαθέτει τις σχετικές ικανότητες.

Όσον αφορά το μέτρο της διατροφής το άρθρο 1493 ορίζει ότι καλύπτονται εκείνες οι ανάγκες του δικαιούχου που προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του. Πρόκειται για ανάλογη διατροφή που αντιστοιχεί στον τρόπο ζωής του δικαιούχου. Ο τρόπος ζωής των ανηλίκων τέκνων όμως που κατά κανόνα δεν διαθέτουν δικούς τους πόρους ζωής δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως μέτρο προσδιορισμού της διατροφής. Κρίσιμες λοιπόν είναι οι συνθήκες ζωής των μελών του οικογενειακού του περιβάλλοντος, δηλαδή των γονέων. Μάλιστα παρότι αυτό δεν αναγράφεται στο νόμο η έκταση της διατροφής εξαρτάται τελικά και από την οικονομική κατάσταση του υποχρέου. 

Σύμφωνα με τον ΑΚ 1389 εδ. α΄ προσδιοριστικό κριτήριο του υπολογισμού της διατροφής των τέκνων αποτελεί η αναλογία των δυνάμεων των συζύγων οι οποίοι έχουν υποχρέωση από κοινού συνεισφοράς στην διατροφή.

Οι μέθοδοι υπολογισμού της αναλογίας των δυνάμεων αναπτύχθηκαν από την θεωρία αφού ο νόμος δεν ορίζει τίποτα σχετικό.

Έτσι:

Κατά την ορθότερη και κρατούσα στην νομολογία μέθοδο η συνεισφορά του κάθε συζύγου καθορίζεται με αναγωγή της οικονομικής δυνατότητας των δύο διαδίκων (συζύγων) στο σύνολο των εισοδημάτων τους. Το κλάσμα που παριστάνει την ποσοστιαία επιβάρυνση εφαρμόζεται στις συνολικές ανάγκες, για να δώσει το ποσό της συνεισφοράς που οφείλει ο κάθε σύζυγος. Η μέθοδος αυτή μπορεί να διατυπωθεί με τον εξής μαθηματικό τύπο

1) Συνεισφορά συζύγου Α= εισοδήματα Α x οικογενειακές ανάγκες 
                                              εισοδήματα Α + εισοδήματα Β

2) Συνεισφορά συζύγου Β= εισοδήματα Β x οικογενειακές ανάγκες
                                              εισοδήματα Β + εισοδήματα Α

Παράδειγμα


Αν υποτεθεί ότι σε μία συγκεκριμένη οικογένεια έχουμε:

α) οικογενειακές ανάγκες 1.000 ευρώ μηνιαίως

β) εισοδήματα συζύγου Α 1.000 ευρώ μηνιαίως

γ) εισοδήματα συζύγου Β 1.000 ευρώ μηνιαίως

τότε η συνεισφορά των συζύγου θα είναι:

1. Συνεισφορά συζύγου Α:

1.000 (εισοδήματα Α) Χ 1.000 (οικογ. ανάγκες) 

1.000 (εισοδήματα Α + 1.000 (εισοδήματα Β) = 500 ευρώ

2. Συνεισφορά συζύγου Β:

1.000 (εισοδήματα Β) Χ 1.000 (οικογ. ανάγκες)

1.000 (εισοδήματα Β) +1.000 (εισοδήματα Α) = 500 ευρώ


Σωτηρία Κ. Μητσοπούλου είναι δικηγόρος, εθελόντρια στο κέντρο στήριξης του Μ.Κ.Ο. ΓΟΝ.ΙΣ

Αθήνα , 27-04-2014

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε εξέλιξη βρισκεται έρευνα του ΜΚΟ ΓΟΝΙΣ στις Δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Πειραιά για τις διατροφές. Τα στοιχεία επεξεργάζονται εθελοντές Δικηγόροι και μαθηματικοί του ΓΟΝ.ΙΣ. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σχόλιο ΜΠΑΜΠΑ ΕΛΑ:

 
Θα παρω παραδειγμα απο μια γνωστη μου περιπτωση για τον υπολογισμο της διατροφης για να καταλαβετε για τι σοϊ μπουρδελο νομος ειναι και τι αποφασεις βγαζουν.

Παράδειγμα: ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ


Ο πατερας δηλωσε για το ετος 2013, 4.500 ευρω ετησιο εισοδημα. Δηλαδη μιλαμε για 375 ευρω το μηνα.
Η μητερα δηλωσε για το ετος 2013 6.000 ευρω ετησιο εισοδημα. Δηλαδη 500 ευρω τον μηνα. 
Οικογενειακες αναγκες (?) για ποιες "οικογενειακες αναγκες" μιλαμε οταν ΔΕΝ υφισταται πλεον οικογενεια, αρα μιλαμε για τις μηνιαιες αναγκες μονο του παιδιου, που προσδιοριζονται αναλογα με την ηλικια του. 
Να σας υπενθυμισουμε ομως τον υπολογισμο των δαπανων διαβιωσης που εδωσαν στην δημοσιοτητα οι εμπειρογνωμονες του Υπ. Ανάπτυξης και δημοσιευτηκε στο αρθρο μας (κανε κλικ στα χρωματισμένα) και λενε οτι οι μηνιαιες δαπανες για εναν ενηλικα με ενα παιδι ειναι απο 758 - 962 ευρω....σε αυτην την περιπτωση της διατροφης ανηλικου ΔΕΝ θα πληρωνει ο μπαμπας και την πρωην του, άρα η μηνιαια δαπανη του παιδιου ας υποθεσουμε οτι ειναι 350 ευρω! ανεξαρτητου ηλικιας! έτσι οριζουν οι εμπειρογνωμονες!

Παμε τωρα να κανουμε τον υπολογισμο:


Συνεισφορα Πατερα (375 x 350) : 875 = 150 Ευρω μηνιαίως για τον πατερα.
Συνεισφορα Μητερας (500 x 350) : 875 = 200 Ευρω μηνιαίως για την μητερα.

Άρα ο Πατερας που ως συνηθως ειναι ο μοναδικος υποχρεος για την διατροφη στις δικαστικες αποφασεις, θα πρεπει να επιβιωσει με 375-150=225 Ευρω τον μηνα!!! 

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ!

διατροφη παιδιου

Απο την αλλη πλευρα η μητερα, καρπωνεται την δικη της συνεισφορα των 200 Ευρω που δεν ειναι και υπολογη σε κανενα, ουτε και εχει και ποινικες ευθυνες για την μη καταβολη της στο παιδι, αλλά καρπωνεται και τα 150 ευρω του πατερα ως χρηματοοικονομικη διαχειριστρια για το παιδι και τα οποια ΔΕΝ εμφανιζονται ως ΕΣΟΔΑ στην ετησια φορολογικη της δηλωση! 

Ο Κερδισμένος και ο Χαμένος της υπόθεσης:


Μπαμπάς ο Χαμένος της υπόθεσης: Πρέπει να επιβιώσει με 225 Ευρώ τον μήνα.

Παιδί: Δικαιούχος συνολικά με 350 Ευρώ τον μήνα, που στην πραγματικότητα δεν τα βλέπει ποτέ!

Μητέρα ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ: Της "απομένουν" 400 Ευρώ τον μήνα!

Κι ας μη γελιόμαστε όλοι γνωρίζουμε ότι τσεπώνει και διαχειρίζεται όλη την διατροφή του παιδιού! Όπως το προαναφέραμε λίγο παραπάνω! 

μπαμπας το κοροιδο της διατροφης

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ!!! ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΙΛΑΜΕ;; 


Μπορει να επιβιωσει πατερας με 225 Ευρω τον μηνα που ζει στο ενοικιο;
Mπορει να επισκεπεται το παιδι του οταν αυτο ζει σε αλλη πολη της Ελλαδος...Τα εξοδα αυτα γιατι δεν αφαιρουνται;
Επισης πειτε μας ποιος από τους δυο θα πρεπει να δικαιούται το "φημισμενο" επιδομα του ΟΓΑ και το Κοινωνικο μερισμα;

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS