Μπαμπας θυμα κακοποιησης της συζυγου του: «Αν ειχα φυγει απο το σπιτι, ο κοσμος θα ελεγε οτι εγκατελειψα την οικογενεια μου»

Ενδοοικογενειακη Βια: Μπαμπας θυμα κακοποιησης της συζυγου του.


μπαμπας θυμα ενδοοικογενειακης βιας

Μέσα από όλη αυτή την επίπονη κακοποίηση του, κύριο μέλημα του κακοποιημένου πατέρα, ήταν τα παιδιά του.




Τον πρόσβαλε, τον έφτυσε και τον χτύπησε μπροστά στα παιδιά του, αλλά δεν ήθελε να σκεφτούν ότι θα χώριζε με τη μητέρα τους.

Ο φόβος της απώλειας της επιμέλειας των παιδιών και η έλλειψη Καταφυγίου για άνδρες.


«Ο φόβος της απώλειας της επιμέλειας των παιδιών μου, φόβος ότι θα με χαρακτήριζαν ως τον δράστη, ο φόβος ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν και η αβεβαιότητα για την εξεύρεση καταφυγίου με κράτησε από την ανάληψη δράσης», δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times of Malta.

Πολλές φορές, αν μια γυναίκα έφευγε από το σπίτι, η κοινωνία θα έλεγε ότι το έκανε αναζητώντας προστασία για τον εαυτό της και τα παιδιά της, επειδή δεν είχε καμία εναλλακτική λύση.

«Αν είχα φύγει από το σπίτι, οι άνθρωποι θα έλεγαν ότι εγκατέλειψα την οικογένεια», είπε.

Η The Sunday Times of Malta μίλησε με τον Eric, έναν άνδρας στα 40 του, ο οποίος υπέστη κακοποίηση από τη σύζυγό του για χρόνια, μετά από το βίντεο που δείχνει ότι οι άνδρες συχνά αγνοούνται ή περιγελώταν αν η γυναίκα σύντροφός τους, τους κακοποιούσε σωματικά μπροστά στο κοινό, όταν οι άνδρες δράστες, σε μια παρόμοια περίπτωση, δεχόταν επίπληξη από τους περαστικούς.




Όπως όλοι οι γάμοι, και του Eric είχε τα σκαμπανεβάσματα του, και προσπάθησε να τα επιλύσει με διπλωματικά επιχειρήματα, συζητώντας με ένα συνάδελφό του στην εργασία του και αναζητώντας θρησκευτική υποστήριξη.

Τελικά, όταν οι δύο κόρες τους ήταν ακόμα μικρά παιδιά, η τώρα εν διαστάσει σύζυγός του, άρχισε να απατά τον Eric.

«Συνήθιζα να πιστεύω ότι αν έφευγε (ο εραστής) από τη ζωή της, θα είμασταν σε θέση να τακτοποιήσουμε τα πράγματα. Συνέχισα να προσπαθώ να τακτοποιήσω τα πράγματα, αλλά χρόνο με το χρόνο, η σωματική βία κλιμακώθηκε».

«Όταν ανακάλυψα την εξωγαμιαία σχέση της, κράτησα τα πάντα μέσα μου και ήμουν πολύ φοβισμένος για να την αντιμετωπίσω. Φοβόμουν ότι αν μιλούσα, η κατάσταση θα χειροτερέψει».

Αντ' αυτού, ο Eric κράτησε ένα αντίγραφο των συνομιλιών και των e-mail της συζύγου του με τον σύντροφό της, στη ρεζέρβα του αυτοκινήτου του ή τα φύλαγε στην εργασία του.

Έχασε την όρεξή του και εμφανώς έχασε βάρος. Όταν τελικά κατάφερε να μιλήσει, το ζευγάρι έλαβε συμβουλευτική βοήθεια, αλλά η κακοποίηση συνεχίστηκε. Η σύζυγός του τον χαστούκισε, τον έπιασε από τον λαιμό, τον γρονθοκόπησε στο στομάχι και του πέταξε κι ένα σερβίτσιο.

Η κακοποίηση δεν ήταν μόνο σωματική. 


Οι οικονομικές απαιτήσεις της συζύγου του αυξήθηκαν και το ίδιο έγινε και με τις προσβολές προς αυτόν. Όταν η σύζυγός του ένιωσε ενοχλημένη από τον σύντροφό της, είπε στον Eric «σαν άντρας να πάει και να τον αντιμετωπίσει» και του απαγόρευσε την είσοδο στο υπνοδωμάτιο και τον πρόσβαλλε μπροστά στα παιδιά.

Κοιτώντας τώρα από απόσταση, ενθυμούμενος και την παραμικρή λεπτομέρεια, θυμήθηκε πως κάποτε τον έσπρωξε από μια σκάλα, ενώ έβαφε τους τοίχους.

«Τα ξεσπάσματα αυτά προέρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις. Ψυχολογικά είχα καταρρεύσει, καθώς ένιωθα κατώτερος από τον σύντροφό της. Βρέθηκα σε ένα σημείο όπου ξέμεινα από ιδέες για το πώς να βελτιώσω τη σχέση μας ή να υπερασπιστώ τον εαυτό μου λεκτικά».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του ποτέ, είπε υπήρξαν φορές που ένιωθε να κάνει αντίποινα, αλλά πάντα είχε τα παιδιά στο μυαλό του.

«Ήξερα ότι αν σήκωνα έστω κι ένα δάχτυλο πάνω της, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον μου και θα χαρακτηριζόμουν εγώ ως δράστης της ενδοοικογενειακής βίας».
«Μια μέρα, όταν χτύπησε, ενώ με χτυπούσε, απείλησε ότι θα με καταγγείλει, αλλά όμως καμία καταγγελία δεν κατατέθηκε εναντίον μου».

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας αστυνομικός ρώτησε τον Eric αν ήταν αυτός ο επιτιθέμενος, γιατί τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ήταν συνήθως γυναίκες κι ο αστυνομικός σκέφτηκε ότι ίσως η σύζυγός του να είχε αντιδράσει στην κακοποίηση του.

Ο Eric κάλεσε το αστυνομικό τμήμα περισσότερες από 20 φορές, αλλά ποτέ δεν υπέβαλε μηνύσεις. Κάποτε, όταν η αστυνομία έκανε έλεγχο στο ζευγάρι, ο Eric έλαβε περισσότερα ξεσπάσματα (από τη σύζυγό του) για την αφήγηση που έκανε στην αστυνομία.

Μέσα από τη δοκιμασία του, κύριο μέλημα του Eric ήταν τα παιδιά. 


Ο ίδιος αφηγήθηκε ότι είχε παράσχει στην αστυνομία μια εναλλακτική διεύθυνση, όπου θα μπορούσε να βρεθεί αν έπρεπε να φύγει από το σπίτι, επιμένοντας ότι δεν παραιτείται από τα παιδιά του.

Ζήτησε, επίσης, βοήθεια από το "Appogg" (κέντρο βοήθειας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας) όταν η σύζυγός του άρχισε να αφήνει τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι, ενώ ο ίδιος ήταν στη δουλειά. 

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος καθόταν μαζί τους για τις σπουδές τους, ελπίζοντας να τα προστατεύσει από την κατάρρευση του γάμου των γονιών τους. Το τελευταίο ξέσπασμα ήρθε όταν η σύζυγός του χρησιμοποίησε βλάσφημα λόγια μπροστά στα παιδιά. Ο Eric ζήτησε τη βοήθεια ενός νομικού διαμεσολαβητή και η πρώην σύζυγός του ζήτησε τον χωρισμό.

Παρά το ότι δεν έχει επιδιώξει βοήθεια για τον εαυτό του, έκανε σαφές ότι δεν ήταν ένα «πατέρας του Σαββατοκύριακου, αλλά ένας μόνιμος σταθερός πατέρας» και όταν το ζευγάρι χώρισε, ο Eric έλαβε απεριόριστη πρόσβαση στα παιδιά του.

Ο Eric έχει λάβει από τότε την παροχή συμβουλών, μετακόμισε σε μια νέα κατοικία και προσπαθεί να ανακτήσει πίσω τη ζωή του.
«Ένιωσα ανακούφιση και κέρδισα ξανά την εμπιστοσύνη μου ... καθώς και το βάρος μου», είπε και γέλασε.

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS