Στρεφει η πρωην σας το παιδι εναντιον σας;

Στρεφει η πρωην σας το παιδι εναντιον σας;


διαζυγιο, γονικη αποξενωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γονέας που έχει την αποκλειστική επιμέλεια, είναι ο πρώτος δράστης στη συμβολή της γονικής αποξένωσης.



Όταν σε ένα διαζύγιο εμπλέκονται και ανήλικα παιδιά, το καλύτερο ως προς τα συμφέροντά τους, θα πρέπει να διατηρηθεί ως κορυφαία προτεραιότητα καθ' όλη τη διαδικασία του χωρισμού και να συνεχιστεί και μετά, όταν το διαζύγιο θα είναι τελικό. 

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα παιδιά είναι πολύ καλύτερα από τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης και με τους δύο γονείς, όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις παραμέλησης ή κακοποίησης τους. 

Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις όπου ο ένας από τους γονείς, καθοδηγούμενος από τα δικά του συναισθήματα εμποδίζει την ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ των παιδιών και των πρώην τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην Γονική Αποξένωση. 

Η Γονική Αποξένωση ή Γονική Αλλοτρίωση, ενώ είναι μια σχετικά νέα έννοια, έχει αναγνωριστεί ως μια πραγματική κατάσταση που είναι εξαιρετικά επιζήμια για την ψυχική υγεία των παιδιών. 

Μέσω της ψυχολογικής χειραγώγησης, η γονική αποξένωση καλλιεργεί και ενθαρρύνει την απόρριψη του άλλου γονέα. Αυτό πολλές φορές μπορεί να γίνει διακριτικά και ακούσια μέσω περιστασιακών υποβαθμιστικών σχολίων, έως και δραστικά, με κακόβουλη "πλύση εγκεφάλου", με την πρόθεση να αντικαταστήσει οποιαδήποτε μορφή αγάπης μπορεί να έχει το παιδί για τον άλλο γονέα, με μίσος

Η Αποξένωση μπορεί να είναι κατακλυσμική κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συναισθηματικής στιγμής, όπως είναι το διαζύγιο. 


Τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί οι γονείς τους δεν θα είναι πλέον μαζί, συνήθως τα μικρότερα, το πιο πιθανό είναι να προσκολλώνται σε ότι τους λένε. Αυτό δημιουργεί μια τέλεια κατάσταση για μια εκδικητική γονέα που είναι εγκλωβισμένη στα δικά της συναισθήματα, για να παραμορφώσει τις αντιλήψεις των παιδιών της. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γονέας που έχει την αποκλειστική επιμέλεια, είναι ο πρώτος δράστης στη συμβολή της γονικής αποξένωσης. Αυτό στοχοποιεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους μπαμπάδες, εξαιτίας του γεγονότος ότι στη συντριπτική πλειονότητα των δικαστικών διαμαχών για την επιμέλεια, τα δικαστήρια χορηγούν στις μητέρες την αποκλειστική επιμέλεια. 

Δεδομένου ότι τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο με τον γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια, η μητέρα έχει συνήθως περισσότερο από μια ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή της. Ενώ η αποξενώτρια γονέας δεν προτίθεται να βλάψει τα παιδιά της, αυτό μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την ευημερία τους και είναι πολύ πιο συχνή από ότι μπορείτε να φανταστείτε. 

Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το επίπεδο της γονικής αποξένωσης κυμαίνεται στο 11-15% των διαζυγίων που αφορούν τα παιδιά, και ότι οι σοβαρές περιπτώσεις αποξένωσης μπορούν να χαρακτηριστούν ως κακοποίηση (αν και συχνά αυτό παραβλέπεται). 

Τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πιο ευαίσθητης ηλικίας τους, όπως: κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέματα εμπιστοσύνης, και αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα κατάχρησης ουσιών.
Στις σοβαρές περιπτώσεις όπου ο ένας γονέας συμβάλλει ενεργά στο να αποξενώσει τον άλλο, αυτό είναι γνωστό ως το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης (PAS). 

Αν και έχει συζητηθεί πολύ κατά πόσον το PAS είναι μια πραγματική κλινική κατάσταση, η πιο πρόσφατη έκδοση του Αμερικανικού Συλλόγου Ψυχιατρικών Διαγνώσεων (ADA), στο Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών προστέθηκε τελικά ένα τμήμα στην κατηγορία της παιδικής ψυχολογικής κακοποίησης που ονομάζεται "πρόβλημα στην σχέση γονέα-παιδιού" που περικλείει το PAS: 
"Μη τυχαίες λεκτικές ή συμβολικές πράξεις από τον γονέα ενός παιδιού ή κηδεμόνα που προκύπτουν, ή έχουν εύλογες δυνατότητες να οδηγήσουν σε σημαντική ψυχολογική βλάβη στο παιδί". 

Με την επαναδιατύπωση του ορισμού και δημιουργώντας ένα νέο τίτλο, η ADA ήταν σε θέση να παρακάμψει την αντιπαράθεση και την κριτική από συμβουλευτικές ομάδες γυναικών, το PAS έχει περάσει και ως όρος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980. 

Ενώ το PAS δεν έχει ακόμη επίσημα αναγνωρισθεί, ως θέμα έχει γίνει πιο δημοφιλής, καθώς συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σύμφωνα με την επικρατούσα τάση. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί, και είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιστραφεί και αποτελεί μια πρόκληση για να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο δικαστήριο.

Τα Σημάδια της Γονικής Αποξένωσης. 


Υπάρχουν πολλά σημάδια ότι τα παιδιά σας μπορεί να πάσχουν από τη Γονική Αποξένωση, παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές από τις προειδοποιήσεις που πρέπει να προσέξετε: 

- Η πρώην σας κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να σας αρνηθεί την γονική ανατροφή των παιδιών και το χρόνο σας μαζί τους και ενεργά προσπαθεί να σας αποκόψει από το παιδί σας. 

- Θα έχετε περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά σας, όπως για τις επιδόσεις τους στο σχολείο, ή ελάχιστες ενημερώσεις για τυχόν ιατρικά θέματα που τα αφορούν. 

- Ο γονέας που έχει την αποκλειστική επιμέλεια θα έχει κάνει το παιδί σας να αισθάνεται ένοχο ή να έχει τον φόβο της απόρριψης / συνέπειας από την αποξενώτρια γονέα, αν δείξει την αγάπη προς το μέρος σας. 

- Το παιδί σας, που πριν από το διαζύγιο είχε μια απόλυτα υγιή σχέση μαζί σας, είναι πλέον απόμακρο και αδιάφορο για να μιλήσει μαζί σας. 

- Το παιδί σας επικαλείται ασήμαντες δικαιολογίες για να παρακάμψει τον προβλεπόμενο χρόνο της επικοινωνίας σας μαζί του. 

Όλα αυτά είναι μια τραγική κατάσταση που βιώνει ένας στοργικός πατέρας, και αυτό που το κάνει ακόμα χειρότερο είναι η έλλειψη επιπτώσεων στο δικαστήριο. Χρειάζονται εκτεταμένα τεστ και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες ψυχικής υγείας, εξοικειωμένοι με το PAS, για να κάνουν μια διάγνωση, αλλά ακόμα και τότε το πιο πιθανό είναι να μη ληφθούν υπόψη από τον δικαστή. 

Εάν έχετε την παραμικρή ανησυχία ότι το παιδί σας πάσχει από τη γονική αποξένωση, τότε η καλύτερη επιλογή σας είναι να συνεχίσετε να συμπληρώνετε ή ξεπεράσετε την όποια γονική υποχρέωση που έχετε και να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου εξοικειωμένου με αυτόν τον όρο. 

Ενώ ως ζευγάρι που χωρίζετε ενδεχομένως να έχετε έχθρα ο ένας προς τον άλλο, είναι καθήκον σας ως γονείς να προστατέψετε τα παιδιά σας από την θύελλα του διαζυγίου. Ακόμη και τα σαρκαστικά σχόλια που θα κάνετε για τον πρώην σας, μπορεί να βλάπτουν την ψυχή των παιδιών σας, και αυτό είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την ψυχική υγεία τους, όταν φτάνει στο επίπεδο του Συνδρόμου Γονικής Αποξένωσης - PAS. 

Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά μας, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε μια θετική σχέση με τον/την πρώην μας - παρά το πώς μπορούμε να αισθανόμαστε γι' αυτούς.

ΜΠΑΜΠΑ ΕΛΑ

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS